‘Fuck the War!’

This War of Mine излиза за PC през ноември 2014, но едва през януари 2016 играта се появява и за PS4 и Xbox One. Въпреки че й отделих време сравнително късно след излизането й, играта остави у мен емоция, която за последно изпитах в The Last of Us. Конзолната версия се появява и с допълнителни екстри, както подсказва и разширението към името на играта – The Little Ones. Но за това след малко. Нека ви споделя какво всъщност представлява играта.

This War of Mine е сървайвъл стратегия, в която играчът контролира група оцеляващи във време на война. Действието се развива в измисления град Погорен, Гразнавия, като създателите от 11 bit studios са били вдъхновени от събитията в Сараево през 1992-1996г., най-дълго обсажданият град след Втората световна война. За да оцеляват, хората ви ще трябва да се сдобият по един или друг начин с храна, за да са сити, легла, за да отпочиват, лекарства, за да са здрави, събеседник, за да не страдат от депресията си и др. В това отношение играта леко наподобава Sims, но пък в Sims не можеш да атакуваш противници, да устройваш капани, да търгуваш, и всичко това, за да оцеляваш.

Първи опит

Това, което приятно ме изненада, бе че липсваше tutorial, a се учиш в движение. Започнах да обикалям в различни помещения и да тараша (клошаря) и си казах…. дотук добре :). Не след дълго леко писна и се зачудих какво всъщност трябва да правя (като играта отново не продумва). Но не щеш ли започнах да получавам трофеи за различни постижения и в описанието на трофея се криеше послание, което да ме напътства какво да правя (ха, че яко!).

Продължих играта учейки се на принципа проба – грешка. Добре, но хората ми страдаха, един избяга по собствено желание, друга умря от раните си, трети от глад. И така завърши моят първи опит с This War of Mine, като хората ми оцеляха едва 14 дни.

Втори опит

Но това бе само за да дойде втори run. Подготвен бях за много от нещата, които предстоят. Заведох Павле да скевинджва в гараж, пълен с храна, провизии и оръжия, но хоп – двама души решиха, че правя нещо нелегално (което си беше точно така) и два коршума трябваха, за да убият горкия човечец. Гррррр. Следващата нощ пратих втори, който да отмъсти и хоп – муертос. Третият вече оправи нещата, макар и с ръкопашен бой.

И така, докато поне един оцеляваше, появяваха се нови, които да приютявам, умираха я от раните си, я в престрелка, за да дойде ден 30, в който убиха Марин, а Марко се обеси от прекомерна депресия (защото обра двама възрастни, както и болница). Никой не остана и този рунд приключи. Така е! Играта не е никак жизнерадостна, но такъв е чарът й.

Трети опит

Третият ми опит се оказа вече успешен. Успях да опазя повечето от хората си, да видя финала, но кога и какво точно се случва там, ще оставя да разберете сами.

Както вече споменах по-горе, конзолната версия на играта разполага с допълнителна екстра. Освен оцеляващите възрастни, вече ще се грижите и за деца. Това не означава, че ще търсите памперси, биберони и пр., а по-скоро в подрастващите възрастните ще виждат утеха.  Нещо, което много ме впечатли, бе това че съседското дете, което приютих, силно се привърза към Бруно, който някога е бил готвач със собствено телевизионно шоу. Когато Бруно заминаваше нощем да търси храна и провизии, детето бягаше подире му и питаше къде отива. След което казваше, че се надява да е добре, където е отишъл.

Няколко са нещата, които да запомните, ако сте решили да опитате късмета си с This War of Mine:

Денем хората ви готвят, хранят се, подобряват оборудването на къщата си, барикадират се, спят, лекуват раните си, търгуват (от време навреме пристига търговец). Нощем избирате кой да спи, кой да стои на пост и пази от похитители, кой да излезе на лов за провизии. Бъдете внимателни с тези, които пращате да скевинджват, тъй като някои резиденции са по-опасни от други и е възможно да сe наложи да убивате, за да не бъдете убити. Също много важно е, че всеки един от хората ви е добър в нещо. Един може да готви за по-кратко време с по-малко продукти, друг пък е по-сръчен, трети е добър в скевинджването и има по-голям капацитет на раницата, за да донесе повече провизии и др.

This War of Mine не е просто игра, с която да убиете време. This War of Mine прави емоционална връзка с играча от началото до края. Музиката, тъжната китара, която много напомня на тази от The Last of Us, допринася още повече за подтискащата обстановка по време на война. Деветчасово преживяване, което да ни накара да ценим повече удобствата, с които разполагаме и времето, в което живеем.

Дата на издаване: 29.01.2016
Жанр: Strategy, Survival
Платформа:PC, IOS, AND, PS4, XONE
Разработчик: 11 bit studios

This War of Mine: The Little Ones
Впечатляваща графикаТрогателна атмосфераразтърсващ саундтракдобре балансирана игра
битките са странни
9Страхотна
Reader Rating 0 Votes
0.0