“Черен влак се композира, Ленче ле, от Кадис за Стокхолм.” Именно тази дестинация ми се пада, хайде не всеки път, но в 80% от случаите. Може би съдбата се опитва да ми каже нещо. Или е просто слОчаЕнос’?

Ticket to Ride: Europe е играта, която най-много се играе в нашия дом. Съвсем простичка игричка, в която ще разчитате главно на късмета си, но ще ви е нужен и нюх, за да подберете правилно дестинациите си. Останалото е забавление.

Целта на играта е да създадеш колкото се може повече ж.п. линии, под формата на низ от вагончета, които съответно дават точки. Но е добре хубаво да обмислите маршрутите, тъй като по-дългите дават повече точки. В началото, а и по време на играта, играчите теглят и мисии с дестинации, които при изпълнение също дават точки. Например играчът е изтеглил карта с мисия Кадис – Стокхолм и по време на игра успява да свърже двата града с вагончета. Това означава, че в края на играта ще получи указаните на картата точки. НО ако не успее да свърже двата града до края на играта – губи тези точки. Именно тази загуба на точки дава на играча допълнително повод за размисъл.

Играчите се редуват. По време на игра, всеки играч събира от тестето (или показаните 5) различни по цветове карти, които му позволяват да построи маршрути. Но само, когато е събрал нужните за малката отсечка карти с еднаква цветова комбинация, може да положи вагончетата и съответно да му се причислят точки. Например играчът изпълнява мисия Кадис – Стокхолм (личи ли си, че ми е влязла под кожата?) и е събрал две жълти карти. На игралното поле е отбелязано, че за късата отсечка Париж – Брюксел са нужни 2 жълти или 2 червени карти. За щастие играчът има 2 жълти карти, дава ги, полага 2 вагончета на отсечката, отброяват му се 2 точки и мисли следващите си ходове, докато отново му дойде редът.

За разлика от стандартния Ticket to Ride: USA, в Ticket to Ride: Europe са налице нови елементи, които обогатяват играта. Това са фериботи, тунели и ж.п. гари. Фериботите и тунелите са малко по-различни отсечки, отбелязани върху игралното поле, които имат за цел да затруднят играча в полагането му на вагони. Гарата пък помага на играча да свърже дадена отсечка, ако не му стигат вагоните, или друг играч е заел маршрута.

Day of Wonder не спират дотук. На пазара могат да се намерят редица разновидности на играта, като разликите са предимно в игралното поле, арта и част от правилата. Най-новото заглавие е Ticket to Ride: Rails, където играчите ще опъват тигели върху картата на света с влакове и кораби, а от другата страна на борда ще открият Големите езера на Северна Америка. Освен разновидности на играта, Days of Wonder са направили и не малко разширения към базовите игри USA и Europe.

Ticket to Ride е идеално решение ако се чудите каква игра да подарите, или пък ако сте фен на настолните игри и още нямате тази! Супер лесна и същевременно забавна, всяко семейство би прекарало приятна вечер, редейки вагони и планувайки ход след ход. Универсална тематика, подходяща за малки и големи, а току виж сте научили и някой нов град. Няма да забравя погледа на майка ми, когато й взеха локомотива под носа. :о Горещо препоръчвам Ticket to Ride и не забравяйте, че играта върви с аперитивче или чай със сладки и приятна компания.

Година на издаване: 2005г.
Играчи: 2-5
Възрастова група: 8+
Игрово време: 30 – 60 мин.
Издател: Days of Wonder
Ticket to Ride
универсална тематикаинтеракция между играчитеелемент на късметлесни правила
максимум петима играчи
9Отлична
Reader Rating 2 Votes
9.5