Не знаех какво да очаквам от Valley, но това, което изпитах за тези 5 часа игрово време бе наслада – игра в която изследваш огромна долина (Valley), силна история, уникална механика с умиране и съживяване на околната среда, изключителен саундтрак, перфектно синхронизиращ с настроението. За жалост играта не е особено популярна, а има качествата.

Във Valley разполагате с L.E.A.F. SUIT: високотехнологичен екзоскелет, който ви предоставя изключителна скорост и гъвкавост, заедно с феноменалната способност да манипулирате живота и смъртта на всички живи същества в долината, в това число и на растителността. Именно този костюм и способността да препускате като гепард и скачате два пъти по-високо от кенгуру, различава Valley от това, което всички знаем като Walking simulator.

Приключенските игри от този вид често се характеризират с трудна битка между разказването на добра история и запазването интереса към геймплея. Например мнозина смятат Firewatch за игра с перфектно разказана история, но със скучен геймплей и като цяло предлагаща твърде малко предизвикателства. The Vanishing of Ethan Carter се сблъсква с подобна критика и въпреки наличието на пъзели тук-там, отново лесно би отегчила играча. Valley ни предлага перфектния баланс между добра история и предизвикателен геймплей. Дори за миг не ми доскуча, като всяка секунда исках да разбера какво следва.

Valley има красиви пейзажи, има динамика, добрата история както вече споменах, нужна е ловкост за да преминавате през пропасти чрез въздушни харпуни, събирате жълъди, за да отваряте тайни врати, които ви дават подобрения по екзоскелета… Но разработчиците от малкото канадско студио Blue Isle studios са се справили толкова добре, че ми е трудно да се сетя за нещо, което да не е както трябва. Все пак играта спада към инди гейм категорията и очакванията ви не би трябвало да са за игра като тези от калибъра на големите ААА заглавия – Uncharted, Witcher, Horizon Zero Dawn и др.

Стартът на играта е може би твърде суров и е възможно да ви се стори твърде мудна и скучна. Но колкото повече играете, толкова повече неща можете да правите, а предизвикателствата идват едно след друго. Няма как Valley да бъде игра на годината, но е една от най-впечатляващите инди заглавия. Valley е игра, в която си представям себе си, като част екипа на Blue Isle studios. Не сложна игра, сравнително проста, но перфектно планувана и балансирана. Малко студио, което знае капацитета си и видимо е дало възможно най-доброто спрямо това, с което разполага. Харесах играта им и бих я препоръчал на всеки фен на walking симулаторите.

Дата на издаване: 23.08.2016
Жанр: Adventure, First-person
Платформа: PS4, Xbox One, PC, Iphone, Ipad
Разработчик: Blue Isle Studios
Valley
Предизвикателен геймплейДълбока историяПрекрасен саундтракГрафика на добро ниво
суров старт
7.5Отлична
Reader Rating 0 Votes
0.0