Какво е останало от Едит Финч? Нека не ви казвам…. или пък…. нее, нека не ви казвам. Но ако заделите едни 2-3 часа, за да се потопите в атмосферата на What Remains of Edith Finch, първо – ще разберете какво е станало с нея, второ – ще разберете какво е станало с цялата й фамилия, трето – ще останете очаровани, играта е трогателна, хора. Ако сте запознати с игри като Gone Home, The Vanishing of Ethan Carter, Dear Esther, Everybody’s Gone to the Rapture, The Unfinished Swan, Firewatch то сте наясно какво да очаквате от WRoEF. Все пак ако не знаете какво са игрите тип интерактивен роман, нека поясня, за да не останете с погрешно впечатление.

Игри от този тип имат за цел да ви разкажат история по интересен, интерактивен начин, в който малко или много взаимодействате с околната среда. В този случай говорим за инди игра от първо лице, в която изследваме огромната къща на фамилия Финч през очите на най-малката дъщеря Едит. Проклятие е застигнало Финчови. Голямата им къща е останала празна, но същевременно е пълна със спомени. Управлявайки Едит и влизайки от стая в стая, спомените й оживяват, а освен свидетели сме и участници във въпросните спомени. Точно този фийчър от играта ми допадна най-много и бях наистина очарован от иновативния подход на разработчиците от Giant Sparrow.

Сюжетът е поднесен по брилянтен начин, а субтитрите не са просто текст в долната част на екрана, а са част от околната среда. Дори нещо повече, буквите се разпиляват ако нещо ги пресече, т.е. имат материалност. Само суперлативи откъм визуалната част.

Все пак не очаквайте престрелки, екшън и убийства. Не всяка история върви с подобен тип зрелища. В случая типовете от Giant Sparrow ни поднасят един шедьовър по виртуозен начин, подходящ за по-фини хора. Като единствения минус, който откривам в играта е, нейната продължителност – около 2ч. За някой цената от 40лв. може да се стори висока за тази продължителност, но по-добре гурме от високо качество, отколкото четворен junk food бургер.

С втората си игра What Remains of Edith Finch, разработчиците от Giant Sparrow дават заявка за най-добър интерактивен роман в последните години. С качествения си разказ, перфектното озвучаване, иновативно представените спомени с участието на играча – всичко това така хармонира, че се получава продукт, който бих окачествил като красив. Всички студиа, творящи в този жанр, вече трябва да се съобразяват с Giant Sparrow, защото летвата е високо вдигната. Което само може да ни радва, разбира се.

Дата на издаване: 25.04.2017
Жанр: Adventure, First-Person
Платформа: PC, PS4, Xbox One
Разработчик: Giant Sparrow
What Remains of Edith Finch
Впечатляваща графикаТрогателна историяИновативно и интерактивно пресъздаване на спомени
Твърде кратка
9Страхотна
Reader Rating 0 Votes
0.0