Началото на Wolfenstein поредицата започва преди цели 27г. Първата Castle Wolfenstein е създадена през далечната 1981г. от американския програмист Сайлъс Уорнър и е за Ейпъл II. За жалост създателят й вече не е межу живите, но е един от пионерите при стелт игрите и благодарение на него днес играем игри като Assassin’s Creed, Deus Ex, Splinter Cell, Dishonored, Metal Gear Solid и много, много други.

Общо 11 игри от поредицата са видяли бял свят, като две от тях са експанжъни, а една от тях е за мобилни устройства. Играл съм само няколко от тях: Wolfenstein 3D 1992, Return to castle Wolfenstein 2001 и най-новата Wolfenstein II 2017. Като първите 2 не блестят особено с графика и сюжет, докато не изиграх Wolfenstein II: The New Colossus 2017. Естествено няма как да се прави сравнение, при положение, че игрите са в различни векове, но The New Colossus е толкова добра!

Wolfenstein II: The New Colossus е продължение на историята от The New Order 2014 и тъй като едва не умирате в предната част, в The New Colossus започвате играта в инвалиден стол. Освен това бутайки колелата с едната ръка, с другата пък ще ви се наложи да стреляте вражески единици, за да оцелеете.

Действието този път се развива в Америка – алтернативна история на това как нацистите са спечелили войната и са развили технологично бойните си единици. Кампанията не е дълга – едва 7 часа, аз я изиграх за 14, като включвам всичките ми умирания и десетки опити да се справя с противните противници отново и отново. Но! Смея да кажа, че това бе една от най-интересните и забавни кампании, които съм играл.

Синематици, ретроспекции, здрав екшън, фрапиращи моменти, граничещи с абсурда, а на всичкото отгоре ще се поизпотите дори на средна трудност.

The New Colossus е пример за стегната игра, без нищо излишно, която държи интереса във всеки един момент. Тъкмо си се разходил в атомната подводница на твоята дружинка и хоп – вече бродиш из постапокалиптични развалини в Бруклин. Не след дълго вече си във влак и гониш нацистите. Изпълнил си мисията си във влака – супер! Вече си сред слънчевите улици на Ню Йорк и търсиш бар. The New Colossus просто няма как да ти доскучее.

Разнообразието при оръжията не е толкова голямо и постепенно се снабдявате с по-добри. Ако сте достатъчно откривателски настроени, да си го кажем направо – клошарията не спира да ви тресе, то много вероятно е да откриете upgrade tools, с който да подобрите оръжията си.

Едно от най-яките неща в играта е наличието на аркаден кабинет, в бар-а на подводницата, където да играете добрата стара Wolfenstein 3D. В случая е прекръстена на Wolfstone 3D, вероятно заради авторски права. Но Wolfenstein или не, игра в играта е налице. Съвсем не е демо или кратка версия, а си е цялата игра с всички нива и трудности. Може само там да съм прекарал 2ч. от игралното си време.

Wolfenstein II: The New Colossus дава висчко, от което един First person shooter играч се нуждае. Понякога освен ловкост ще трябва да размърдате и сивото си вещество, за да преминете през врагове, които няма как да преодолеете на rush. Ще изпитвате затруднения при определени битки, но по-сладко е, когато се потрудиш и береш плодовете на своя труд. Графиката е на изключително високо ниво, а текстурите и осветлението в играта – топ. Без да разтягам още излишно, ако не сте нацист и си падате по екшъна с голяма доза хумор, грабвайте играта! После ще ми благодарите.

Дата на издаване: 27.10.2017
Жанр: Action, First-person shooter
Платформа: PS4, PC, Xbox One, Switch
Разработчик: MachineGames
Wolfenstein II: The New Colossus
Историята държи интересаЕкшън, изискващ прецизностКачествен хумор
Понякога е трудно да събираш оръжията
8.5Страхотна
Reader Rating 0 Votes
0.0