XCOM 2 е походова стратегия, разработена от Firaxis Games и публикувана от 2K Games. За пръв път излиза за PC през февруари 2016г. и за конзоли през септември 2016г. XCOM 2 е продължение на ребуута от 2012г. XCOM: Enemy Unknown и следва историята 20г. след събитията в Enemy Unknown. Целта на играта е същата – XCOM, военна организация, се бори с извънземни нашественици, които този път са извикали съседи и приятели – кобрата Пулев, паяка Итси Битси, двукракия робот от Робокоп и др. В XCOM 2 ще поддържате базата си, като строите съоръжения, ще наемате учени и инженери, за да изследвате нови извънземни технологии, ще подобрявате армията си, за да спрете извънземната инвазия. Най-същественото в играта са мисиите, в които изпращате отряд, от определен брой войници, като сами определяте кои класове да присъстват, за да очистите извънземни, унищожите предавател, хакнете компютър или друга цел.

XCOM 2 е игра, която не е просто предизвикателна, тя е ТРЪН В З*ДНИКА! Ще рече, че ако се смятате за геймър, или поне стратег, осмелете се да пробвате тази игра… и не само… пробвайте я на средна трудност (moderate). След време ще ви накара да се почувствате като неподготвен ученик на контролно по химия. Не го казвам само защото съм започвал отначало играта три пъти. Много познати и непознати твърдят същото и макар XCOM Enemy Unknown и XCOM Enemy Within да съм превъртал поне 4-5 пъти, XCOM 2 ме хвана по долни гащи.

Мрън!

Бях уверен, знаех правилата, макар да имаше някои новости, бързо схванах, че Overwatch е доста по-ефективен режим по време на битка или пък, когато умре войник от отряда, просто си презареждах автосейв и изигравах битката както трябва. Да, но XCOM 2 не ми даваше право на грешка. Наказваше я всеки път докато в 2 мисии положението стана просто плачебно. Всичките ми войници пропускаха шансове от рода на 88% и съответно – умираха. Извънземна паплач плъзва отвсякъде, на всичкото отгоре имаш таймер, който ти указва време за унищожаването на изънземен артефакт и хем бързаш, хем се прикриваш, хем се проваляш.

Още мрън!

Първия път, когато започнах играта, реших, че нещо съм изостанал в развитието си и не виждах шанс да успея. Ок! Четох в интернет tips&tricks, видях някои пропуски, премислих ходовете си, казах си “ето, сега ще успея”. Започнах отначало и какво мислите? Нещата станаха ПО-ЗЛЕ! Винаги нещо не достига – или нямаш Supplies (пари), или не ти достигат войници (‘щото всички са в лазарета), или не ти достигат инженери/учени, или не си построил точно определени сгради… на всичкото отгоре имаш един timer, който ти отброява времето, за което изънземните напредват с техния Avatar Project. Общо взето …, объркаш ли се някъде – бозата е гарантирана.

МНОГО МРЪН!

Хубавото все пак е, че по всяко време можеш да смениш трудността на играта и сменяйки я на Easy, което според създателите е твърде лесно и ако си играл походови стратегии, ще ти е тъпо. Хех! Ами уважаеми Firaxis Games… превъртал съм ваши игри N на брой пъти и като т’ва ваш’то XCOM 2 – НЯМА! Явно вашите тестери са гуру-та и вероятно работят за Интерпол, ЦРУ, КГБ или друга организация, а с XCOM 2 си почиват.

Най-накрая!

И така, след таз’ моя тирада, направо да си го наречем мрънкане, ще дам дължимото на тази стратегия, защото наистина заслужава. XCOM 2 може да няма най-точните настройки на трудност, но въпреки това остава една брилянтна игра. Неслучайно е номинирана за Стратегия на годината от The Game Awards 2016 и ако Firaxis Games не бяха пуснали Civilization VI в същата година (тъй като и спечели), XCOM 2 щеше да отнесе въпросната награда.

Новото в XCOM 2

Атака от засада “Concealment” – При първоначална среща с извънземна гад по време на битка/мисия, има вероятност да ги видите, а те да не ви усетят. Техният обхват на видимост е отбелязан с червени квадрати по полето. Също така по полето понякога присъстват и цивилни, които ако доближите побягват и по този начин сигнализират на извънземните (така е, много е страшен отрядът ви). Друго, което може да привлече вниманието им е отварянето на врати и чупенето на прозорци. Също така ако ваш войник се прокашля, също алармира… добре де, последното не е вярно. Знам, много съм завабен, мерси!

Плачкосване “Loot corpses” – Иначе казано да клошариш. Но ако в други игри клошарията е по избор, тук е по-скоро препоръчителна. Когато убиете извънземен, възможно е да остави интересни артефакти, оръжия, части за ъпгрейд, който да вземете за определно време (обикновено 3 хода), след което изчезват.

Генериращи се карти – За разлика от XCOM: Enemy Unknown в XCOM 2 присъстват генериращи се карти/мисии, които значително засилват разнообразието в играта. Първоначално идеята за генериращи се карти бе да присъстват още в XCOM: Enemy Unknown. Новата система се нарича “plot and parcel system”.

Отстъпление – По всяко време може да извикате хеликоптеро-самолета, и да избягате от игралното поле, примерно за да спасите ключови фигури. Това обаче става на точно определено място за екстракция.

Нови класове – Войниците ви включват следните класове: Specialist, Sharpshooter, Grenadier, Psi Operative и Ranger. Новите класове заменят познатите ни от XCOM: Enemy Unknown, като всеки един притежава уникални способности, които могат да бъдат в помощ в различни тактически ситуации.

Близък бой – Войниците ви имат повече опции за меле този път. Най-явен пример е войникът от клас Ranger, който разполага с голямо мачете, посича извънземни и нанася голям демидж. Може би най-ценния клас в играта с най-много убийства.

Нови извънземни класове – Наред с новите войнишки, идват и нови извънземни класове, като например Advent soldiers, които са хора с внедрена извънземна ДНК. Или безличните (Faceless), които не бихте искали да приближавате.

Носене на войници – В XCOM 2 можете да носите тела на войници, който са били нокаутирани, ранени или убити. Носенето и връщането на убитите войници в базата ви запазва екипировката им, докато ранените връщате в лазарета и след известно време се възстановяват. В някои мисии имате възможност да вземете заложници и след като ги нокаутирате, ги донасяте в базата.

Макар да започвах XCOM 2 отначало на няколко пъти, трудността й и липсата на късмет съвсем не ме обезкуражи. Напротив! Всеки път започвах играта още по-надъхан. Графиката е на високо ниво, като терените на мисиите са изключително разнообразни – гористи местности, градски среди, каньони, пясъчни дюни, извънземни станции, космически кораби и др. Едно от любимите ми неща в Enemy Unknown бе музиката. Тук отново е на висота и game ost плейлистата ми в YouTube се сдоби с още един качествен soundtrack. Новостите в XCOM 2 са на място и логични – значително подобряват изживяването. Като фен на XCOM поредицата, още от ’90-те години на миналия век, когато се казваше UFO, смея да кажа, че XCOM 2 е достигнал такива висини, че не знам какво повече може да се очаква от sci-fi turn-based стратегия.

Дата на издаване: PC – 05.02.2016, PS4 Xbox One – 27.09.2016
Жанр: Turn-based tactics
Платформа: PC, PS4, Xbox One
Разработчик: Firaxis Games
XCOM 2
подобрена turn-based формулагенериращи се карти/мисиинепридвидими мисииграфика на високо нивоуникален тематичен саундтрак
гличовенеточни настройки на трудност
9Отлична
Графика9.5
Звук / Музика9
Геймплей10
История7.3
Reader Rating 0 Votes
0.0