Комиксът Y: The Last Man стартира през далечната 2002г. като до 2004г. се разпростира в тираж от 23 броя. През следващите години се преиздава в 10 книги (с по 2-3 броя всяка) за да стигнем до ден днешен, в който можем да се сдобием с 5-те прекрасни издания от по 250стр. с меки или твърди корици. Написан от Брайън К. Вон и илюстриран от Пиа Гуера, комиксът проследява приключенията на последния мъж на света. В последствие комиксът печели 3 награди Ейснър, а Стивън Кинг го окачествява като “Най-добрият графичен роман, който някога съм чел“. Със сигурност Y: The Last Man попада в графата ‘must have’ за всеки любител на комикси и ако тези редове са скучни за тях, то прохождащите в комикс манията може да намерят статията любопитна. За момента е само на английски език и не е ясно дали ще се издава на български.

Годината е 2002 г., а светът се променя завинаги. Всеки мъж, всяко момче, всеки бозайник с Y хромозома изведнъж рухва и умира. Със загубата на почти половината население на планетата, жените са оставени да събират парчетата от мозайката в опита си да запазят цивилизацията жива. Поради неизвестни причини, един млад мъж на име Йорик Браун и неговият домашен любимец, маймуната капуцин Ампърсанд, са пощадени. За кратко време младият мъж се превръща в най-важния човек на планетата – ключ, който да отключи загадката на загубата на всички мъжки индивиди. Но Йорик съвсем не смята това за важно. Неговата цел е на всяка цена да открие годеницата си Бет, която е на 16 000 км. от него.

Това е един от най-увлекателните графични романи, които някога съм чел. Концепцията за последния мъж на земята се усложнява от факта, че светът е пълен с жени. Някои от тях смятат изчезването на мъжете за нещо, което всъщност не е толкова лошо. Героят на комикса Йорик изгражда характера си книга след книга. От младеж, който не може да си намери работа, до мъжът, който трябва да спаси света. Но както в повечето случаи, това не винаги се случва така, както ни се иска.

Брайън К. Вон също е създател на космическата фентъзи опера Сага (Saga), който графичен роман стартира през 2012г. и до момента са издадени 6 книги, а 7-мата се очаква през 2017г. Освен  комикси, пише и филмови сценарии. Той е сценарист и продуцент на нашумелия през изминалото десетилетие сериал “Изгубени” (Lost). Имено в една от сериите Хърли (или Хюго) чете трета книга от поредицата за последния мъж.

В този ред на мисли, ще се запитате защо тогава Y: The Last Man не се е появил на големия или малкия екран? Всъщност сценария си чака в някой офис вече доста време, но няма режисьор, който да поеме юздите. Стивън Спилбърг и Франсис Лоурънс са проявили интерес, дори спрягаха Шая Лебьоф в главната роля, но до филмиране така и не се стига. Французинът Луис Летериер, режисирал високобюджетните “Невероятният Хълк” и “Сблъсъкът на титаните” разкрил, че смята да поеме режисурата на дълго отлагания футуристичен екшън, но и до ден днешен няма ни вест и ни кост от пълнометражен или сериен филм за последния мъж.

За мен Y: The Last Man е точно такъв, какъвто един постапокалипстичен комикс би трябвало да бъде. Неслучайно пиша ревю за комикс, чийто първи брой е излязъл преди 14 години. Защото въпреки възрастта си, това четиво си заслужава всяка стотинка. Историята е увлекателна и всички части прочетох на един дъх, или иначе казано за няколко дни. Илюстрациите изглеждат реалистично и на добро ниво. Въпреки консервативния им вид, мисля добре пасват на темата. Проблем, който читатели биха изпитали, е от концепцията за единствен мъж сред жени и неговата безценност и важност. Също така честата поява на “F” и “S” думичките може да подразнят читателя. Аз нямах проблем с това, но съм свидетел на негативни коментари относно гореспоменатото.

Като цяло Y: The Last Man е лесен за четене комикс (ако изобщо може да съществува обратното), който изненадва приятно. Горещо препоръчвам на всеки фен на дистопичното / постапокалипстичното.

Y: The Last Man
9.5Страхотно
Арт9
История10
Reader Rating 0 Votes
0.0